Az elavult épületgépészeti rendszerek ráfizetésesek lehetnek!

Az elavult épületgépészeti rendszerek ráfizetésesek lehetnek!

Az ingatlan épületgépészeti működőképessége alapvető fontosságú a biztonságos és kényelmes használatához. A régebbi épületek esetében azonban gyakran tapasztalható, hogy az elavult épületgépészeti rendszerek ráfizetésesek lehetnek. Ezek a régi rendszerek ugyanis nemcsak energiahatékonysági szempontból elavultak, de gyakran meghibásodási tendenciájuk is magasabb, így hosszútávon komoly költségeket eredményezhetnek a tulajdonosoknak.

Ne maradjon el a karbantartás és a javítás!

Nem véletlen hívják tehát fel a szakemberek is a figyelmet arra, hogy az ingatlan tulajdonosai vagy fenntartói figyelmet fordítsanak az épületgépészeti rendszerek karbantartására és felújítására. A felújítás során a régi, elavult berendezéseket modern, energiatakarékos megoldásokra cserélve nemcsak a komfortérzetet lehet javítani, hanem hosszútávon akár jelentős költségmegtakarítást is elérhetnek a tulajdonosok. Érdemes azt is tudni, hogy a korszerű épületgépészeti megoldások nagymértékben megdobják az ingatlan piaci értékét. Ha tehát a jövőben esetleg értékesítésre kerülne a sor, milliókkal többet el lehet kérni az ingatlanért, mint a régi, megbízhatatlan korszerűtlen rendszerek birtokában.

Fontos tehát felismerni a régi épületgépészeti rendszerek korlátait, és időben beavatkozni a problémák megoldása érdekében. A felújításra és karbantartásra fordított befektetés hosszútávon megtérülhet, és nemcsak a lakók kényelmét szolgálhatja, hanem az épület értékét is növelheti.

Homlokzati felújítás az energiatakarékosság érdekében

Hasonlóan az épületgépészethez, a homlokzati felújítással, és az ennek részét képező hőszigetelő rendszer telepítésével is lehet javítani a komfortérzetet. Az energiatudatosság ma már alapkövetelmény az ingatlanokkal kapcsolatban, hiszen ez által nemcsak kényelmesebbé és élhetőbbé válik a lakókörnyezet, de jelentős megtakarításokat is elérhetünk. Az optimálisan alkalmazott hőszigetelő rendszernek köszönhetően nyáron még klíma nélkül is hűvösebb, télen pedig melegebb lehet, akár kevesebb fűtéssel.

A repedt falak sem kívül, sem belül nem mutatnak jól. Ami azonban belül csupán esztétikai gond, az kívülről a falak átnedvesedését és csekély hőszigetelő képességét hozza magával. A repedések révén ugyanis könnyen megszökhet a fűtés vagy hűtés, ami növeli az energiafogyasztást és emeli a rezsiköltségeket is.

Homlokzati felújítás és nyílászárócsere: még mindig ezeket keresik a legtöbben!

Az energiatakarékosságot a homlokzati felújítások során tudjuk hatékonyan növelni. Egy jól kialakított hőszigetelés például csökkenti az energiaveszteséget, és segít a lakók kényelmének növelésében is. Emellett az új nyílászárók, a hőszigetelő vakolatok és egyéb modern technológiák is hozzájárulnak az energiahatékonyabb működéshez.

Fontos tehát, hogy odafigyeljünk az ingatlan épületgépészeti működőképességére, és időről időre végezzünk karbantartást és korszerűsítéseket annak érdekében, hogy évtizedeken át élvezhessük az energiahatékonyabb és kényelmesebb lakókörnyezet előnyeit. Ne feledjük: a környezetünkért és a pénztárcánkért is érdemes felelősen gondoskodnunk az ingatlanunkról!