Bízza a profikra! – Vízvezeték hálózat kiépítése családi házban

vízvezeték szerelő

Bár egy komplett vízvezetékrendszer kiépítése nem egyszerű feladat, mégis gyorsan és hatékonyan a végére érhetünk, ha megfelelő szakemberekre bízzuk a feladatot.

A „rendszer” útvesztőiben – Tervezéstől a kivitelezésig

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki egy házépítés vagy teljes generál kivitelezés során családi ház vízvezeték hálózatának kiépítésébe kezd, hiszen ez rengeteg teendővel, papírmunkával, tervezéssel és kivitelezési munkálatokkal jár. Profi szakember nélkül mindez lehetetlen, hiszen eleve szaktudás szükségeltetik a legalapvetőbb kérdések eldöntéséhez is. Milyen vizesblokkok lesznek a házban, milyen csöveket használjunk, hogyan oldjuk meg a szennyvízelvezetést, hogy csak a legalapvetőbb témákat említsük hirtelen. 

A tervezés a legfontosabb lépése a rendszer kiépítésének, hiszen itt dől el minden, ami később létfontosságú lehet a mindennapokban, így például, hogy hol fussanak a vízcsövek, falon belül vagy kívül. A tervezés után a vízszerelőnek számos munkálatot el kell végeznie, amíg minden a helyére kerül, így például a mosdó és mosogató csapok beszerelését, a vizes gépek bekötését, kerti csapok és vízóra szerelést, szivattyú és tisztítónyílások beépítését, lefolyórendszer kiépítését, és még hossza sorolhatnánk a teendőket.

A tevőleges helyszíni munkálatok mellett az adminisztráció a másik fontos feladat, amelyet profi módon kell intézni, hiszen még a rendszer kiépítésének megkezdése előtt meg kell szerezni a szükséges hivatalos engedélyeket, különös tekintettel az ivóvíz törzshálózat kiépítésére, a szükséges kérelmekre és hozzájárulásokra, a bekötővezetékek és vízvezetékek átvezetésének intézésére, a közműfejlesztésre, amelyhez építészeti, gépészeti tervek, műszaki leírások, helyszínrajz és egyéb fontos iratok szükségeltetnek. Mindebben szintén vízszerelő szakember lehet a segítségünkre.

A biztonság és költséghatékonyság titka a jó szakember

Ha a házban már meglévő vízvezetékek vannak, azok karbantartása, tisztítása is nagyon fontos feladat, hiszen az idők során felhalmozódó vízkövesedést, lerakódott mérgező vagy bakteriális eredetű anyagokat el kell távolítani a csövekből. Ezt a feladatot is csak vízszerelő szakember végezheti, mivel veszélyes munkálatokról van szó, amelyek nem megfelelő elvégzése életveszélyes is lehet a házban lakók számára.

Azért is jó, ha a vízvezeték hálózat kiépítését, karbantartását vagy cseréjét szakemberre bízzuk, mert ezek a munkálatok komoly összegekbe kerülnek, és egy jó vízszerelő tudja, min és hol lehet spórolni anélkül, hogy annak komoly következményei lennének. Szakember tudja azt is, milyen alapanyagokat javasolt használni ahhoz, hogy elkerüljük a későbbi csőtöréseket, és újra kelljen kezdeni az egész folyamatot. Arról nem is beszélve, hogy a profi munka mindig megtérül, ellentétben azzal, ha kontár módon, hozzá nem értő munkásokkal végeztetjük el a rendszer kiépítését, hiszen ez nemcsak veszélyekkel, hanem rengeteg plusz költséggel is járhat.