Falon kívül vagy belül fusson a vízvezeték? – Nem csak esztétikai kérdés

vízvezeték szerelő

A vízvezeték hálózat kiépítésének központi kérdése, hogy a falon kívülre vagy belülre tegyük a csöveket. Számos különbség van a két módszer között, és egyáltalán nem mindegy, melyiket választjuk. Nézzük, hogyan hozhatunk jó döntést!

A falon kívüli vízvezetékek előnye és hátránya

Attól függően, hogy a falon kívülre szereljük a vízvezetékeket, vagy a falba rejtjük azokat, más a csövek anyaga, a kialakítás és a beépítés módja, valamint a későbbi szerelési munka módszere is.

A falon kívüli vízvezetékek manapság már több okból sem divatosak. Egyrészt nem túl esztétikusak, másrészt külső vagy fűtetlen területen jobban ki vannak téve a téli szétfagyásnak is. Ettől függetlenül ennek a változatnak is megvannak a maga előnyei. Sok olyan helyen ma is a külső vízvezetékeket választják, mert a hálózat egyes paraméterei vagy az elrendezése nem teszi lehetővé, hogy a falakba építsék a csöveket. 

A falon kívüli vízvezetékek egyik legnagyobb előnye, hogy ha bármilyen probléma miatt szerelni, cserélni kell a csöveket, vagy bővíteni a hálózatot, nem kell falat bontani, hanem egyszerűen hozzá lehet férni az érintett szakaszhoz. Ez különösen csőtörés esetén jelent segítséget, hiszen a külső hálózatnál nemcsak könnyebben észrevehető és meghatározható a csőtörés pontos helye, hanem a javítási munkálatok is egyszerűbben elvégezhetőek. A falon kívüli vízcsövek kezelése azért is egyszerűbb a vízszerelőknek, mert ezeknek a csöveknek a legegyszerűbb az illesztési módjuk, általában kulcsos idomokból állnak, és csavarokkal vannak összekötve.

A falakba rejtett vízvezetékek jó és rossz tulajdonságai

A falon belüli vízvezeték hálózat ma már egyre elterjedtebb verzió. Ezt a módszert főként lakásoknál, családi házaknál alkalmazzák. Előnyei közé tartozik, hogy rendkívül esztétikus megoldás, hiszen a falon belül elvezetett csöveket nem látni, így nem rontja az otthonunk összképét. A helytakarékosság tekintetében is előnyösebb, mint a falon kívüli megoldás, hiszen az utóbbi esetben a csövek a fal mentén kívül futnak, emiatt a bútorokat nem lehet teljesen a falakhoz tolni, így sok helyet veszítünk az egyes helyiségekben. Ez kifejezetten előnytelen olyan lakásokban vagy helyiségekben, ahol amúgy is kevés a hely. 

Komoly hátrányt jelent azonban, hogy csőtörés vagy vízszivárgás, szerelés esetén sokkal problémásabb hozzáférnie a vízszerelőnek a falon belüli csövekhez. Ezt a problémát általában különböző szakaszokon elhelyezett szerelőajtók kialakításával szokás orvosolni, illetve megelőzni, elkerülve ezzel, hogy ne kelljen falat bontani. Ez azonban nem mindig kivitelezhető, így előfordul, hogy bizony szét kell verni a falakat, ami nemcsak többletmunkát, hanem többletköltséget is jelent, hiszen a vízvezeték szerelése után kőműves is szükségeltetik a falak helyreállításához. Éppen ezért a különböző vizesblokkok kialakításakor, a konyhában, fürdőszobában érdemes gipszkarton falakat használni, mert ezek bontása és helyreállítása is sokkal egyszerűbb, mint a téglafalak esetében.