Fatüzelés házon belül ¬– Több helyen használják, mint hinnéd!

fatüzelés

A tűzifa iránti érdeklődés sokat változott az elmúlt évben. Míg 2022 őszén mindenki nagymennyiségben kívánt betárazni, addig az akkori enyhe télnek köszönhetően ma már kisebb az érdeklődés. Ebben persze fontos szerepet játszanak az árak is. Az utóbbi években megsokszorozódott a tűzifa ára, így aki tehette már másfajta fűtési rendszerre állt át. Nagyvárosban élve sokan elképzelni sem tudják, hogy az ingatlan belsejében, a helyiségben helyet kapott kályhák és kandallók ma is meglepően sok otthonban biztosítják a megfelelő hőmérsékletet.

Igen, tény, hogy kényelmetlenebb és bizonyos szempontból több kosszal is jár a kályhás tüzelés, mint a kazánnal zajló. Ha azonban nincs megfelelően kiépítve a rendszer, nincs hely a kazánnak, vagy egyszerűen anyagilag nem engedheti meg magának a család a korszerűsítést, akkor marad a fafűtés és a vele járó kényelmetlenségek. Lássuk, melyek ezek, és hogyan kerülhetők el, vagy legalább csökkenthetők!

Modern kályhák és kandallók

Néhány százezres ráfordítással az ingatlan helyiségeiben korszerű kandallós kályhákat helyezhetsz el. Ezek nemcsak a tűz látványával kápráztatnak el, hanem hozzájárulnak ahhoz is, hogy nagyobb tereket sikerüljön jól felfűteni. Mielőtt azonban ezt a módját választod a fűtésnek, érdemes átnézetni a kéményeket szakemberrel, szükség esetén újra felhúzni azokat a tetőn. Kályhavásárlás alkalmával mindig nézd meg, hogy mekkora alapterület felfűtését javasolja hozzá a gyártó.

Fókuszban a tisztaság

Valóban munkaigényesebb a dolog, mint például a gázfűtés esetében. Tény viszont, hogy a tűz jelentette meleg nem összehasonlító a klíma, vagy az elektromos panelek által nyújtottal. A stílusos kiegészítőkkel a tisztítás folyamata sem jelent majd gondot, ráadásul remek ötleteket gyűjthetsz a Pinteresten a fatüzelés stílusos megvalósításához.

Készülj elő a télre!

Kevés nehézkesebb dolog létezik, mint a télen beszerzett nedves fával fűteni. Érdemes azt is tudni, hogy káros anyagok rakódhatnak le a kéményben, és a hőtermelés sem valósul meg így a kívánt módon. Nyáron száraz fával célszerű feltölteni a tárolókat, és akár konyhakészre is vághatjuk, így a hideg hónapokban már tényleg csak a fűtés lesz a feladat. A száraz fából ráadásul nagyobb mennyiséget kaphatsz, hiszen kevesebbet nyom, mint a teljesen átázott farönkök.