Házépítés hidegben? Velünk ez is kivitelezhető!

Bár az ősz és a tél nem a legfrekventáltabb időszakoknak számítanak a házépítés, házfelújítás szempontjából, profi szakemberekkel nem lehetetlen feladat. Egyes szempontokra és az időjárás okozta problémákra azonban sokkal jobban oda kell figyelni ilyenkor. Mutatjuk, mire és miért.

A hidegebb hónapokban az időjárás diktál

Általában mindenki jobban szeret melegebb időben építkezni, de előfordul, hogy bizonyos okokból az ember rákényszerül arra, hogy ősszel vagy télen vágjon bele a házépítésbe, esetleg egy halaszthatatlan felújításba. Ugyan a hidegebb, csapadékosabb, szelesebb időben sokkal kényelmetlenebb vállalkozás ez, semmiképpen sem megoldhatatlan.

Az időjárás viszontagságaira azonban mindenképpen figyelemmel kell lenni, hiszen ilyenkor a munkálatok sokkal veszélyesebbnek számítanak, az egyes alapanyagok pedig egészen másképp viselkednek, mint a melegebb, szárazabb hónapokban.

Komoly szabályok vonatkoznak a hidegben való építkezésre

Építőipari szempontból hideg időnek minősül a plusz 5 fok alatti hőmérséklet, azaz sok esetben az akár már októbertől egészen áprilisig tartó időszak is problémásabb lehet az építkezésnél. Ilyenkor még komolyabb biztonsági előírásokat kell betartani, mint meleg időben. Ha ezeket elhanyagoljuk, súlyos következményekkel nézhetünk szembe.

A plusz 5 fokos hőmérsékleti határ alatt 5 fokonként más-más előírásoknak és előkészületeknek kell megfelelni. Plusz 5 és 0 fok között például elő kell melegíteni az építőanyagokat. 0 és mínusz 5 fok között azonban már magát a szerkezetet is meg kell védeni a kihűléstől, fagyástól. Mínusz 5 fok alatt már csak nagyon indokolt esetben javasolt építési munkát végezni, és csak akkor, ha folyamatosan tudjuk melegíteni az egész szerkezetet. Mínusz 12 fok alatt viszont egyáltalán nem javasolt építkezni, mert komoly kockázatokkal jár.

Falazni kizárólag mínusz 5 fokig ajánlott a fagykárveszély elkerülése végett, és akkor is csak megfelelő, speciális alapanyagokkal. Betonozni szintén mínusz 5 fok felett érdemes, hiszen ilyenkor elegendő lehet a nagyobb mennyiségű cementhozzáadás, vagy egyes kötésgyorsító és fagyásgátló adalékanyagok használata. Ennél alacsonyabb hőmérséklet esetén azonban már a szerkezet fűtését, védősátrat, szigetelést is biztosítani kell, ami plusz munkával és költséggel jár.

A belső terekben végzett munkálatok természetesen sokkal egyszerűbben kivitelezhetőek hideg időben is, hiszen például a belső gipszkartonozás vagy egyéb burkolatok készítése nem igényel ilyenkor sem különleges alapanyagokat, sem extra előkészületeket.

Bízza a házépítést és a teljes generál kivitelezést Ön is az Alba Épgép Építőipari Kft. profi szakembereire, hogy ne veszítsen sem időt, sem pénzt a hideg hónapokban!