Milyen fűtést válasszunk? – Hagyományos kontra modern megoldások

A házépítés, teljes generál kivitelezés, kazáncsere egyik alapkérdése, hogy milyen fűtési rendszert és fűtőtestet válasszunk? A hagyományos berendezések mellett ma már egyéb, modern megoldásokból is válogathatunk.

A radiátorok útvesztőiben

Ingatlanunk állapota, szigetelése, használatának célja, az adott kazán teljesítménye, és még számos egyéb paraméter mind-mind befolyásolják azt, milyen fűtési rendszert vagy fűtőtestet válasszunk. A radiátorok hagyományos megoldásnak minősülnek. Ebben az esetben figyelembe kell venni a radiátor méretét, anyagát, formáját, teljesítményét és az egyes helyiségekben való elhelyezkedését is.

Formájuk alapján a radiátorok lehetnek vertikálisak, horizontálisak, de akár merőlegesek is. A süllyesztett radiátorok is népszerűek manapság, amelyek a padlószint alatt kerülnek beépítésre. Üzemmód alapján a meleg vizes és a vegyes tüzelésű radiátorok a leggyakoribbak. A legtöbb radiátor öntöttvasból vagy alumíniumból készül, de népszerű az acéllemezes verzió is. A radiátor mérete, szélessége, magassága, mélysége, vastagsága is döntő szempont a választásnál, hiszen nem mindegy, mekkora az adott helyiség, milyen funkcióval bír, illetve mekkora a fűtőtest teljesítménye.

Ahhoz, hogy a megfelelő radiátort válasszuk, célszerű profi segítséget igénybe venni, hiszen ezek a munkálatok mindenképpen fűtésszerelő, központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő, illetve víz-, gáz-, központi fűtésszerelőszakember szaktudását igénylik.

A padló- és falfűtés adta lehetőségek

Amíg a hagyományos radiátorok bizony szem előtt vannak, és sok helyet foglalnak, a padló- és falfűtés legnagyobb előnyei, hogy esztétikusan elrejthetőek és helytakarékosak. A padlófűtés ugyanis a padlóburkolat alá rejtett fűtőtest, amely áram vagy víz által működik és termel hőt. A falfűtés ugyanezen az elven működik. Ezek a fűtési rendszerek amellett, hogy rendkívül esztétikusak és helytakarékosak, egyéb lényeges előnnyel is bírnak más fűtési technikákkal szemben, hiszen az egész helyiséget egyenletesen melegítik fel.

Mivel a padlóba vagy falba rejtett fűtésszálak alacsonyabb hőmérsékleten működnek, mint például egy gázkonvektor, kevesebbet is fogyasztanak, így költséghatékony megoldásnak bizonyulnak. Az allergiások vagy egyéb, krónikus légúti betegségben szenvedők számára kifejezetten ajánlottak ezek a fűtési rendszerek és fűtőtestek, mivel nem mozgatják a port a levegőben.

Az Alba Épgép Kft. fűtésszerelő, központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő, valamint víz-, gáz-, központi fűtésszerelő szakemberei minden segítséget megadnak Önnek ahhoz, hogy biztonságos fűtési rendszer és minőségi fűtőtestek kerüljenek az otthonába.