Mire figyeljünk a házilagos szobafestés alkalmával?

szobafestés

A szobafestés hosszútávú befektetés a lakás vagy ház állapotát illetően. A megfelelő színkombinációk és minőségi festékek kiválasztása kiemelt jelentőséggel bír a tartósság és esztétikum szempontjából. Otthonunk kialakítása során gyakran felmerül a kérdés, hogy érdemes-e profi festőt fogadni, vagy inkább házilag vállalkozunk a festésre. A házilagos szobafestés sokak számára vonzó lehet, hiszen pénzt spórolhatunk meg ezzel a módszerrel. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a házilag festett falak esetében jobban oda kell figyelni a részletekre, és alapos előkészületekre van szükség.

Figyeljünk a fal alapos előkészítésére!

A házilagos szobafestés során első lépésként alaposan elő kell készíteni a felületet. Fontos, hogy a falak tiszták legyenek, és szükség esetén kézi vagy gépi módszerrel eltávolítsuk a régi festékrétegeket. A repedéseket, lyukakat kitöltjük, majd csiszoljuk és portalanítjuk a felületet. Ezt követően érdemes alapozó festéket felvinni, hogy jobban tapadjon rá a végső festékréteg. Ez annak érdekében is hasznos lehet, hogy csökkentsük a falazat nedvszívóképességét, és kevesebb tényleges beltéri festéket kelljen alkalmazni a felületre.

A minőségi festékekkel könnyebb dolgozni házilag

A minőségi festékek jobban tapadnak, jobban fednek, és tartósabbak, s nem utolsó sorban könnyebb dolgozni velük. A festéshez használt ecsetek és hengerek szintén fontosak, hiszen ezek határozzák meg a festés végeredményét. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen oszlassuk el a festéket, és figyeljünk a száradási idő betartására is. Ne kövessük el azt a hibát, hogy nem vásárolunk elegendő festéket. Inkább több legyen otthon, így biztosan elegendő lesz a festeni kívánt felületre.

Nem mindegy, hova, milyen színt választunk

A szobafestés során a színválasztás is meghatározó. Érdemes olyan színeket választani, amelyek harmonizálnak egymással és az adott térrel. A világos színek optikailag nagyobbá teszik a teret, míg a sötétebb árnyalatok bensőségesebb hangulatot teremtenek. Figyelembe kell venni az adott helyiség funkcióját, méretét és a beérkező természetes vény mennyiségét is a színválasztás során.

Hogyan fessük ki a szobát?

A szobafestés fontos része lehet otthonunk átalakításának és frissítésének. Első lépésként érdemes alaposan előkészíteni a teret: takard le a bútorokat, a padlót és az ablakokat festőszalaggal, hogy ne kerüljön festék oda, ahová nem szeretnéd.

Az alapozás az egyik legfontosabb lépés a szobafestés során. Válassz alapozót a fal típusa szerint, és vigyázz, hogy egyenletesen és alaposan vidd fel a falakra. Miután az alapozó megszáradt, következhet a fő beltéri festés. Válaszd ki a kívánt színű festéket, és keverd össze alaposan, hogy egységes színű legyen a felület.

Használj festőhengert vagy ecsetet a falak festéséhez, és haladj egyenletesen, ne hagyj festékcsíkokat a felületen. Ha szükséges, vidd fel több rétegben a festéket, hogy a szín teljesen fedjen. Ne felejts el a részletekre figyelni, például az ablakkeretek vagy a fal sarkainak kifestésére.

Ha elkészültél a festéssel, hagyd megszáradni alaposan a festéket, mielőtt bármilyen bútort visszatennél a helyére. A frissen festett falaknak időre van szükségük, hogy teljesen megszáradjanak.

A szobafestés tehát egyszerű feladat lehet, ha betartod a lépéseket és odafigyelsz a részletekre. Állj neki bátran, és alakítsd át otthonodat személyes stílusod szerint! Időhiányban viszont érdemes hozzáértő szakemberekre bízni a munkálatokat.