3 nehézség, ami a fatüzeléssel jár együtt

fatüzelés

A fafűtés újra divatba jött. A folyamat az energiaárak emelkedésével hozható összefüggésbe, amikor sokan a gáz és a villamosenergia felhasználásától tartva döntöttek a szilárd tüzelőanyag beszerzése mellett. Az idei télen meg is látszik, hogy mennyire betáraztak az emberek, ugyanis a tűzifa kereskedéssel foglalkozók forgalma jelentősen visszaesett. A fatüzelés tiszta és kényelmes megoldásnak számít, ha kazán társul az ingatlanhoz. Ellenkező esetben van néhány terület, amivel érdemes tisztában lenni a kályhát, kandallót választóknak.

Igen, máig sok háztartás van hazánkban, ahol kályhával oldják meg a fűtést, vagy akár kiegészítő jelleggel van jelen beltérben, biztosítva a téli hidegekben is a kellemes belső mikroklímát. Nagyszüleink idejében a kályha használata magától értetődő volt, ám a mai kor embere gyakran azzal sincs tisztában, hogyan kell füstmentesen begyújtani. Nézzük, milyen nehézségekkel nézhetnek szembe azok, akik most választottak beépített kandallót, vagy a hagyományos kályhák, különálló kandallók kínálta lehetőségeket használnák ki!

1. Fa és szennyeződések

A beltéri fatüzelés kisebb-nagyobb szennyeződéssel biztosan jár. A jó hír az, hogy ma már korszerű, igényes megjelenéssel bíró fatároló eszközök, berendezések szerezhetők be. Segítségükkel nemcsak egyszerűen rendben tartható a kályha környéke, hanem a vele kapcsolatos mindennapos teendő, pl. a salak eltávolítása is könnyedén megy.

2. Favágás

Ugyan a vágott tűzifa ma már mindenhol elérhető, de még így sem ritka, hogy szükség van a megfelelő méretre vágásra. Míg a kazánban elférnek a méretes rönkök, addig a kályha és a kandalló kisebb méreteket igényel. A favágásra érdemes úgy gondolni, mint szabadtéri mozgásra, ami ráadásul hasznos is. A gyújtós és a gyújtóskocka is jó szolgálatot tesznek, ez utóbbival a begyújtás folyamata jelentősen felgyorsítható.

3. Cél a többféle fűtési módszer beépítése

Az ár-érték arányban megfelelő fűtéshez nélkülözhetetlen, hogy többféle energiahordozón alapuljon az ingatlanhoz tartozó rendszer. A gázszerelés az érintett ingatlanokban szezononként szükségessé válhat, de ha klímát választasz, annak is vannak karbantartási költségei. A beépített kandalló és a kályha esetében azok tisztítása mellett nem érdemes elmenni. Az elektromos radiátorok és fűtőpanelek remek választásnak bizonyulnak azok részéről, akik az átmeneti hónapokban, vagy egyéb fűtést támogatva szeretnének tenni a még komfortosabb, és persze melegebb otthonért.