5 fűtéstipp az alacsonyabb rezsiköltségekért

fűtéstipp

A rezsicsökkentés témája nemcsak a kormány részéről számít rendszeresen visszatérőnek, hanem a háztartások összefüggéseiben is. Az energiaárak meghatározásába nem sok beleszólni valója van az átlagembernek. Leginkább arról hozhat döntést, hogy mennyi áramot, gázt fogyaszt, miként oldja meg otthona melegen tartását. Cikkünkben az élhető takarékossághoz kívánunk néhány hasznos tanáccsal szolgálni.

 

1. Kombináld a fűtőanyagokat!

Egyre gyakrabban tapasztalni, hogy a háztartások többféle fűtési rendszer kombinálásával igyekeznek elérni az optimális hőmérsékletet. A gáz mellett érdemes elektromos paneleket beszerezni, de az olajradiátorok is széles választékban elérhetők manapság. Az elektromos kandallók nemcsak meleget adnak, de mutatósnak is bizonyulnak. A tűzifával üzemelő kazán mellett érdemes arra is gondolni, hogy néha elég lehet a klíma fűtési célra történő felhasználása – főként az átmeneti hónapokban.

2. Óvatosan a klímával!

Az elmúlt télen minden korábbinál többen választották a klímával történő fűtést. A gázárak drasztikus emelkedésétől tartva a klíma jó opciónak bizonyulhat egy enyhe télen. Fontos azonban tudni, hogy a komoly mínuszokban aligha alkalmas a nagyobb terek felmelegítésére, ráadásul több készülék folyamatos alkalmazásával az áramszámla is meglepően magas értéket mutat majd. A tisztítás és a karbantartás szintén rendszeres odafigyelést, és ezzel együtt kiadást jelent.

3. Szigetelés, ahol csak lehet!

Hiába a legjobb fűtési rendszer, ha az ingatlan nincs szigetelve, vagy már elavult rendszer van a falakon. Ugyan az ablakok cseréje és a homlokzat szigetelése nem olcsó mulatság, de fontos tudni, hogy ezek alapvetően változtatják meg az ingatlan energetikai jellemzőit – s velük együtt annak piaci értékét is.

4. Elő a pulóverekkel!

Az elmúlt években valahogy elfelejtettük, hogy a pulóverek a lakásban is jó szolgálatot tesznek. Nem kell a fűtést harminc fokra feltekerni, ha egy-egy pulóvert is magadra kapsz. Így a 20-23 fok is elegendő lehet, amivel bizony szép összeget spórolhatsz meg. Anélkül is megtakaríthatsz a rezsiköltségen, hogy fáznál.

5. Tűzifa beszerzés nyáron

A tűzifa vásárlását a szakemberek is nyárra javasolják. Ilyenkor biztosan száraz fát fogsz kapni, ami kevesebbet nyom, tehát nagyobb mennyiséghez juthatsz hozzá belőle. Ár-érték arányban tehát korántsem mindegy, hogy mikor szerzed be a téli tüzelőt.