5 ok, amiért az ingatlan páratartalma figyelmet érdemel

páratartalom

Tudtad, hogy a mosogatással, a mosással, teregetéssel éppen úgy nagymennyiségű nedvesség kerül a levegőbe, mint a főzéssel és akár a szobanövények öntözésével? A páratartalom jelentős növekedésével a modern, kiválóan záró nyílászárók esetében különösen számolni kell. A magas értéket már a közérzetén is észreveszi az ember, de ha elégtelen hőszigetelés társul a helyzethez, akkor a falakon megjelenő szürkés-feketés foltokból is lehet arra következtetni, hogy valami nagyon nincs rendben a belső mikroklímával. Mutatjuk, miért célszerű kiemelt figyelmet fordítani a területre!

1. Befolyásolja a hőérzetet

A túlságosan magas páratartalom fejfájást, kellemetlen közérzetet produkálhat. Ilyenkor egy alapos szellőztetés nélkülözhetetlen. Fontos tudni, hogy téli fűtési szezonban a levegő hajlamos kiszáradni, ezért a párologtatás kifejezetten hasznos lehet. Ha azonban a lakásban teregetsz, akkor érdemes egy páramentesítő készüléket is beszerezni az optimális érték beállításához.

2. Hideg falak, páralecsapódás

A baj akkor kezdődik, ha a homlokzati hőszigetelés hiányos, az ablakok nem zárnak megfelelően, hőhidak alakulnak ki a sarkokban. Mindhárom jelenség egyértelműen maga után hozza a hideg falfelületeken történő páralecsapódást és a falak átnedvesedését. Mindezek összefüggésben vannak a penészfoltokkal és azok egészségügyi hátulütőivel.

3. Egészséges belső mikroklíma

Mindennapjaink jelentős részét a 4 fal között töltjük. Ha munka után olyan környezetbe érkezünk haza, ahol a belső mikroklíma éppen a páratartalom és az azzal kapcsolatos jelenségek miatt nem megfelelő, az igen kellemetlen. A hőszigetelés, a páramentesítés, a klíma tisztítása, és persze a rendszeres, kereszthuzattal történő szellőztetés megoldást kínálhat a problémára.

4. Hatékony fűtés

Sajnos tény, hogy ha a falak átnedvesednek, akkor igen nehéz, ha nem lehetetlen az ingatlant felfűteni. A használt rendszertől függetlenül nem mindegy, hogy mennyi ráfordítással sikerülhet a szükséges hőfokot elérni.

5. A magas páratartalom télen is csökkenthető!

A szellőztetés, a páramentesítő és a hőszigetelésre való odafigyelés egyaránt segíti a magas páratartalom csökkentését, a fűtési hatékonyság javítását. A fűtésszerelés a karbantartásban is fontos szereppel bír, és akár szezonban is sor kerülhet rá.