A bőség zavarában – Így válasszunk tökéletes radiátort!

radiátor

A radiátorok a fűtési szezonban óriási szerepet játszanak otthonunkban. Egyáltalán nem mindegy azonban, milyen típusú, méretű, formájú fűtőtestet választunk, és hogyan szereltetjük be azokat. Nézzük, mire kell figyelnünk!

Mérjük fel a tennivalókat szakember segítségével!

Mielőtt eldöntenénk, milyen radiátort vásároljunk, mindenképpen tisztában kell lennünk az adott ingatlan fűtési rendszerével és vízvezeték hálózatával, hiszen ezek alapvetően meghatározzák a további lépéseinket. Mivel egy rosszul kialakított vagy elöregedett fűtési rendszer nem túl költséghatékony, sőt, akár életveszélyes is lehet, érdemes korszerűsíteni, új technológiára cserélni a régit. Ezután lehet eldönteni, milyen radiátor kerüljön a régiek helyére. Ha a rendszer megfelelő, a teljes fűtőkör hőkapacitásának megtervezése után már kiválaszthatjuk a szükséges radiátorokat.

Természetesen mindehhez profi segítséget kell igénybe vennünk, hiszen ezek a munkálatok mindenképpen fűtésszerelő, központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő, illetve víz-, gáz-, központi fűtésszerelő szakember szaktudását igénylik, hiszen egy rosszul megtervezett hálózat, egy nem megfelelően kiválasztott vagy beszerelt radiátor komoly problémákat okozhat.

Ezekre a szempontokra figyeljünk, amikor radiátort választunk!

A fűtési rendszer típusa, a kazán teljesítménye, az ingatlan állapota, szigetelése, és még számos egyéb paraméter mind-mind befolyásolják azt, milyen radiátort válasszunk. A döntésnél figyelembe kell venni a radiátor méretét, anyagát, formáját, teljesítményét és az elhelyezkedését is.

Üzemmód alapján a melegvizes és a vegyes tüzelésű radiátorok a leggyakoribbak. A legtöbb radiátor öntöttvasból vagy alumíniumból készül, de népszerű az acéllemezes verzió is. Az öntöttvas radiátorok strapabíróak, jól viselik a nagy hőt és nyomást, viszont nagy súlyuk miatt nehéz mozgatni azokat. Az alumínium radiátorok legnagyobb előnye, hogy tagosíthatóak, tehát tetszőleges lehet a méretük és a teljesítményük. Az acéllemez radiátorok pedig azért kedveltek, mert olcsóbbak, könnyebben szerelhetőek, viszont hamarabb ki is lyukadhatnak, tehát az élettartamuk rövidebb, mint a más anyagból készülteknek.

A radiátor mérete is döntő szempont a választásnál, hiszen figyelembe kell venni, mekkora az adott helyiség, milyen funkcióval bír, illetve mekkora a fűtőtest teljesítménye. A radiátor mérete, szélessége, magassága, mélysége, vastagsága főleg akkor nem mindegy, ha kevés a falfelület, ahová felszerelhető a fűtőtest. 

Formájuk alapján a radiátorok lehetnek hagyományosan vertikálisak, horizontálisak, de előfordul, hogy merőlegesen szerelik fel a falra, így egyfajta térelválasztóként is szolgálnak. A süllyesztett radiátorok is népszerűek manapság, főleg esztétikai és helytakarékossági szempontok miatt, hiszen ezek a padlószint alatt kerülnek beépítésre.

Kérje Ön is az Alba Épgép Kft. fűtésszerelő, központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő szakembereinek segítségét, és tudja melegben, biztonságban családját!