A jövő fenntartható építészeti céljai

fenntartható építészet

Az éghajlatváltozás témája már nem egyfajta sci-fi, hanem sokkal inkább napjainkban tapasztalható jelenség. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentős csökkentésére lenne szükség, ám egyelőre úgy tűnik, a politikai döntéshozók még mindig nem veszik elég komolyan az emberiségre leselkedő veszélyt.

Szinte nincs is olyan területe az életnek, ahol ne tehetnénk a fenntarthatóság érdekében. Ez alól az építészet, az épületek tervezése és kivitelezése, a felhasznált alapanyagok sem kivételek. Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert a zöld építészet, a fenntartható életterek kialakítása és a megújuló energiaforrások alkalmazása.

Speciális alapanyagok az építkezésben

A bioalapú anyagok is egyfajta lehetőséget kínálnak az építkezéseknél használt, környezetszennyező módon előállított építőanyagok kiváltására. A kender növény fás magjának és a mészalapú kötőanyagnak a keveréke újszerű megoldást kínálhat, csakúgy, mint a mesterséges faanyag, vagy az a speciális beton, amely az úgynevezett ásványi karbonizáció névre hallgató kémiai folyamat során képes a szén-dioxid megkötésére.

A titán-dioxid, vagyis a titán természetben előforduló oxidja, szintén izgalmas lehetőségeket rejt magában. Ha ez az anyag ultraibolya fénynek van kitéve, akkor képes lebontani bizonyos szerves és szervetlen anyagokat. A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy szinte öntisztuló felületek alakíthatók ki, amelyek minimális karbantartás mellett képesek időtálló minőségüket és esztétikai jellemzőiket hosszú időn keresztül megőrizni. A titán-dioxiddal bevont épületek a városi légszennyezettség csökkentését támogatják.

Nagy előnye a titán-dioxid tetőbevonatoknak, hogy kevesebb hőt képesek elnyelni és több napfényt vernek vissza, mint a hagyományos tetőfedő anyagok. Ezzel összefüggésben az energiahatékonyság sem elhanyagolható szempont.

Cél a környezetszennyezés visszafordítása

Mi sem egyszerűbb ennél, igaz? A megfelelő anyagok alkalmazásával ugyan csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás és annak légkörben való jelenléte, ám fontos tudni, hogy mindez még igencsak elméleti szinten van a hétköznapi építészetben. A zöld bevonattal rendelkező falak és tetők ugyan már igencsak elterjedtek a környezettudatos nagyvárosokban, de tényleges megoldás még mindig nincs az üvegházhatást okozó gázok mérséklésére. Leginkább a jogi akarat hiányzik mindehhez. A változás mindig tanulást, újszerű gondolkodást és néha bizony magasabb beruházási költségeket hoz maga után. Fontos azonban megértenünk, hogy bolygónk és az emberiség jövője múlik azon, milyen döntéseket hozunk a mindennapokban- akár építkezés kapcsán.