A kényelmes otthon 5 rendszerszintű titka

lakberendezés

Ugyan a lakberendezés és a rendezett környezet alapvetően határozza meg, hogy miként érzi magát az ember a 4 fal között, de az ingatlan épületgépészeti rendszereinek kialakítása sem elhanyagolható. A korszerűsítés tavasszal újra szóba kerül sokaknál, érdemes már most elgondolkodni azon, hogy mely területek érdemelnek figyelmet e szempontból.

1. Homlokzati rendszer és hőszigetelés

Tudtad, hogy a homlokzatra egyfajta rendszerként célszerű gondolni? Mit jelent ez? A felhasznált alapanyagoknak passzolniuk kell egymáshoz összetételüket, együttes működésüket illetően, ellenkező esetben nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Nemcsak a homlokzati javítások, festés tekintetében igaz ez, hanem a hőszigetelő rendszerek alkalmazásakor is. Fontos, hogy megfelelő szakemberekre bízd a munkálatot, hiszen ez a terület tipikusan olyan, ami megköveteli a hozzáértést.

2. Főszerepben a nyílászárók

A régi fa nyílászárók esetében már gyakran érezni lehet az ingatlanban a huzat-jelenséget. Nem véletlen, hogy sokan a nyílászárók cseréje mellett döntenek elsőként, ha az ingatlan korszerűsítése a cél. Amennyire azonban jók a teljesen záró modellek, annyira érdemes odafigyelni a páramentesítésre és a keletkezett pára elvezetésére – akár páramentesító készülék alkalmazásával.

3. Kifogástalanul működő szaniterek

 A szaniterekhez tartozó rendszerekkel az elsődleges probléma a dugulás és a keletkezett lerakódások szoktak lenni. A kamerás cső- és csatornavizsgálattal akár a használtan vásárolt ingatlan rendszere is átnézethető, így a szükséges csőcserére még a nagyobb problémák előtt sort lehet keríteni.

4. Félre a hőhidakkal!

A helytelenül alkalmazott hőszigetelés, a nem szakszerűen beépített nyílászárók és a penésztől, párától átnedvesedett falak hőhidakat képezhetnek. Az a gond ezekkel, hogy itt fokozottan hideg falfelületek jönnek létre, amelyek a penésznek táptalajt adnak. Az optimális fűtés érdekében sem mindegy, hogy milyen rendszer kerül kialakításra a hőszigetelés területén.

5. Megfizethető és hatékony fűtés

Már az átmeneti hónapokban szükség lehet fűtésre, ám az átmeneti jelleggel alkalmazott megoldások mellett nagyon fontos, hogy a téli hidegben is megfelelő hőmérsékletet biztosító módszer álljon rendelkezésre. Legyen szó bármilyen fűtés kialakításáról, a megtervezéstől a kivitelezésig profikra érdemes a feladatot bízni.