A természetes fény szerepe a modern építészetben

természetes fény

Az épülettervezés területén mindig is központi jelentőséget tulajdonítottak a fényviszonyoknak. A természetes fény erejét már az ókorban is kihasználták, napjainkban pedig nemcsak az esztétikum és a különleges megoldások lehetősége szólnak mellette, hanem az energiatakarékosság és a környezettudatosság is.

Miért fontos a természetes fény?

A természetes fény nélkülözhetetlen a lakótérből. Gondoljunk csak bele, hogy miért olyan barátságtalanok a kisméretű ablakkal rendelkező helyiségek! Ma már a legtöbben a fürdőszobát is nagyméretű ablakkal kívánják kialakítani, hiszen így fürdőzés is egészen más élményt nyújt. Ha csak nem az utcára nyílik az ablak, akkor minden további nélkül megoldható ez is.

A nyílászárókon át beáramló fény jó hatással van a hangulatra, fokozza a kognitív teljesítményt, és az alvás-ébrenlét ritmusát is befolyásolja. A szórt fényt egyenletesnek, lágynak érezzük, de a közvetlen fény, ami a napsütés erejével tölti meg a helyiségeket, szintén előnyünkre kovácsolható- tulajdonképpen évszaktól függetlenül. Míg a hideg időszakban melegebbé varázsolja a lakást, addig nyáron az éltető energiáit élvezhetjük.

Természetes fény már a tervezés időszakában

A korszerű építészet során az épület tájolása, elhelyezkedése, az ablakok mérete, helye éppen úgy középpontba kerül, mint az árnyékolók alkalmazása. Ez utóbbiak között előkelő helyet foglalnak el a redőnyök, a reluxák. Használatukkal a nyári meleg egy része kívül rekeszthető, télen pedig a redőny kifejezetten hasznos a hideg éjszakákon. A bejutó fény szabályozása szintén megoldható segítségükkel.

Fenntarthatóság és emberközpontúság

A modern közösségi terek esetében a természetes fény még inkább lényeges. Az ilyen módon fenntarthatóan üzemeltethető épületek azonnal egyfajta emberközpontú hatást is keltenek. Az üvegfalú épületek, irodaházak egyre nagyobb teret nyernek. A mai kor tudatosan gondolkodó emberének a fenntartható megközelítés mind a belső terek, mind az energiahatékonyság területén kiemelten fontos. A vizuálisan is elképesztő hatást keltő építmények a világ minden táján tanúbizonyságként szolgálnak arra, hogy az emberi kreativitás, az alkotás öröme és a korszerű megoldások, anyagok alkalmazása milyen végeredményt valósíthat meg. Hozd közelebb saját otthonodhoz is a természetes fény erejét!