Csak 1 fokkal hűvösebb? Energiahatékonyság a fűtésszerelés világában

fűtésszerelés

Az elmúlt télen gyakran hallhattuk azt a javaslatot, hogy tekerjük egy fokkal hűvösebbre a fűtési rendszert, ezzel takarékoskodva a gázzal, a tűzifával, elektromos energiával. A tapasztalatok és a gazdaság jelenlegi helyzete némileg átalakították a felfogást a témával kapcsolatban, azzal azonban még mindig sokan egyetértenek, hogy a költséghatékonyság a fűtési szezonban is kiemelt jelentőséggel bír.

Az Európa-bajnok infláció, az egyre kevesebbet érő fizetés és a reálbérek egyértelmű csökkenése arra engednek következtetni, hogy a magyar tényleg ott igyekszik spórolni, ahol csak tud. Miért éppen ne a fűtéssel kapcsolatban lenne ez így?

Kiegészítő fűtési megoldások energiatakarékos üzemeléssel

Nem szeretünk fázni. A kisgyermekes családok egyszerűen nem is engedhetik meg maguknak, hogy a hőmérő higanyszála egy bizonyos hőfok alá menjen. Sokan már a mostani hűvös estéken is előnyben részesítik a különféle kiegészítő fűtési megoldásokat, amelyek a téli hónapokban akár a normál fűtést is helyettesíthetik. Az üzletekben elérhető korszerű elektromos fűtőpanelek,  a még mindig befutó olajradiátorok és természetesen a hűtő-fűtő klímák egyre több otthonban megtalálhatók. Az energiatakarékos működésnek köszönhetően fenntartják a hőmérsékletet, de feleslegesen nem üzemelnek, ki-bekapcsolnak.

Fűtésszerelés és energetikai korszerűsítés

Az oly sokat emlegetett energiatakarékosság nemcsak a fűtési rendszer optimális megválasztását és annak rendszeres karbantartását jelenti, hanem az ingatlan energetikai korszerűsítését is. Mire gondolunk? Természetesen a homlokzati hőszigetelésre és a nyílászárók cseréjére. Még csak nem is kell túlságosan régi építésűnek lenni egy ingatlannak ahhoz, hogy ezek fokozott figyelmet érdemeljenek. Hiába a korszerű, takarékosan működő fűtési megoldások, ha közben a hő az ablakokon és a falakon keresztül egyszerűen távozik. Profik segítségével minőségi és megbízható hőszigetelő rendszert kaphat az ingatlan, mellette pedig a kazán, a fűtőtestek rendszeres átvizsgálása sem maradhat el. A kifogástalanul működő berendezésekkel energiát takaríthatsz meg, hogy a biztonságos üzemelésről már ne is szóljunk.

Néha pedig tényleg érdemes átgondolni, hogy milyen hőfok szükséges a lakásban. Miért járnál-kelnél egy szál pólóban, és csinálnál 30 fokot, ha egy melegítőben, pulcsiban a 21 is elegendőnek bizonyulhat?