Fatüzelés igényesen? – Ezekre figyelj kandalló és kályha használatakor!

kandalló

A tűzifa iránti igény már tavaly télen is jelentősen megemelkedett. A háttérben nyilvánvalóan a gázárak és az elektromos áram árának emelkedése áll. Ugyan a rezsivédelem kormányát tudhatjuk magunkénak, viszont a gyakorlatban a háztartások egy része már piaci árat fizet az energiafelhasználásért. Nem véletlen, hogy gyakran a gáz és az áram egymás mellett szolgálják az otthon melegét.

Fűtésszerelő: elsődleges a biztonság!

Az elmúlt télen megtapasztalhattuk azt is, hogy elszaporodtak a szilárd tüzelőanyaggal üzemelő berendezések. A beépített kandallók mellett a kazánok esetében is főszerephez jutott a tűzifa alkalmazása. A hagyományos kályhákról azt gondolhatnánk, hogy már rég elvesztették létjogosultságukat. A gyakorlatban azonban ismét bebizonyosodott, hogy az Európa-bajnok infláció országában bizony sok háztartásban még mindig kályhával biztosítják az ott élők az otthon melegét. Ezzel egészen addig nincs is semmi gond, amíg karbantartott, korszerű berendezésről van szó. Vannak azonban hazánknak olyan régiói, ahol korántsem erről van szó. Ahol még a tűzifa beszerzése is megugorhatatlan akadálynak számít, ott a levegőminőség is kárát látja a szeméttel történő tüzelésnek.

Kályha a fűtésszerelő szemével

A fával történő tüzelés akkor mutatja meg igazán kihívásait, ha a hagyományos kályhák találhatók meg a helyiségekben. A régi gyártmányok megannyi problémától szenvednek és az idő vasfoga is rajtuk hagyta nyomait. A nem megfelelő záródás, a nyitórendszer hibái, a gyakori füstölés komoly gondokat okozhatnak, s akár a lakásban tartózkodók egészségére is rányomhatják bélyegüket. A napjainkban elérhető kályhák, kandallók beltéri fűtőegységként meglepően nagy érdeklődésre tartanak számot. Tavaly komoly hiányokkal lehetett számolni, de manapság is sokan nézegetik az aktuális kínálatot.

Jelentős áremelkedés tapasztalható

Hasonlóan a tűzifa árához, a kályhák ára is jelentősen megnőtt. Ha csak a legolcsóbb modellt vesszük példaként, két éve még 40-50 ezer forint környékén elérhető volt, ma már legalább 30 ezerrel drágább. Abban az esetben, ha egy minőségi, esztétikum és hőtartás terén is jól teljesítő kályhát szeretnénk beszerezni, akkor legalább 3-400 ezer forintot ki kell fizetni ezért. A kazánok még magasabb kategóriában mozognak, ám esetükben kétségkívül nagyobb kényelmet kaphatunk.

Fatárolás, tisztítás, takarítás, fűtésszerelés

Csak néhányat soroltunk fel a kritikus témák közül, amelyek mindenképpen figyelmet érdemelnek a fatüzeléssel összefüggésben. Ma már mutatós fonott fatárolókat szerezhetsz be, melyekre szükséged is lesz, ha nem szeretnél óránként a hidegbe rohangálni egy újabb adag tüzelőanyagért. A tisztításhoz komplett szettek közül válogathatsz, de ne feledkezz meg a salak rendszeres eltávolításáról, a beépített kandallók esetében pedig az üveg tisztításáról. A drága speciális tisztítószerek helyett zsíroldóval is gond nélkül megoldhatod ezt a feladatot.

A beltéri kályhák alkalmazásakor feltétlenül számolni kell a szennyeződésekkel. A gyakori seprés, felmosás elengedhetetlen. A gyújtóskocka, valamint a kéménytisztító keverék kifejezésekkel is hasznos megismerkedned, ahogyan a fűtésszerelés és a karbantartás is legalább évente egyszer szükségessé válik majd. Cserébe viszont a ropogó tűz látványa és hangja elvarázsolja majd az estéket, ráadásul a gázzal és az elektromos fűtéssel össze sem lehet hasonlítani azt a meleget, amit a kályhával történő fűtés ad.