Fenntarthatóság az ingatlanfelújításban

fenntarthatosag-az-ingatlanfelujitasban

A természeti értékek kiemelt jelentőséggel bírnak a mai kor embere számára. A vízpartok, az erdők, a túraútvonalak képesek a nagyvárosi nyüzsgésből kiszakítani. Oldják a feszültséget, s nem utolsó sorban a levegőminőséget is javítják. A fenntarthatóság egyre többször szerephez jut a mindennapi tevékenységek, például az ingatlanfelújítás során. Lássuk, milyen szempontokra érdemes odafigyelni akkor, ha az épületek építéséről, felújításáról vagy korszerűsítéséről van szó.

Az energiahatékonyság igenis javítható!

A nyílászárók cseréjével, a homlokzati hőszigeteléssel, a fűtési és hűtési rendszerek hatékonyságának javításával sokat lehet tenni a fenntarthatóság, a költséghatékonyság érdekében. Az ingatlan környezeti hatásainak minimalizálása a kültéri és a beltéri levegőminőséget is javítja. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a havi rezsiköltségek jelentősen csökkenthetők azzal, ha az energetikai szempontok kerülnek a felújításkor a középpontba.

Használd a megújuló energiaforrásokat!

Bár a hazai szabályozás e téren még bőségesen hagy kívánnivalót maga után, de a megújuló energiaforrások iránti igény töretlen. A napenergia, a hatékonyan kihasználható fűtési és hűtési rendszerek mellett a természetes fény alkalmazása egyaránt fontosnak bizonyul. Ha mégis mesterséges megvilágítás szükséges, akkor a LED világítás alkalmazása a leginkább zöld megoldás.

Víztakarékosság az épületgépészetben

A vízszerelés során érdemes víztakarékos eszközöket előnyben részesíteni. Az alacsony átfolyású csaptelepek, zuhanyfejek és toalettek már rövid idő alatt megmutatják a bennük rejlő lehetőségeket. Érdemes vízgyűjtő rendszerek, esővízgyűjtő tartályok kialakításában is gondolkodni, hiszen az aszályos nyári hónapok mellett korántsem mindegy, hogy elegendő mennyiségben áll-e rendelkezésre öntözővíz. Kisebb és akár nagyobb kertek igényei is fenntartható módon valósíthatók meg így.

Fenntartható anyagok használata

Az újrahasznosíthatóság nem jelenti azt, hogy a minőségi megjelenésről le kellene mondani. A kerti kiülők elkészíthetők raklapokból, a grillezéshez és főzéshez alkalmas helyszín bontott téglákból rusztikus hatást kelt. A fa és a bambusz kifejezetten divatosnak számítanak akár burkolat, akár lakberendezés kapcsán. Az alacsony VOC tartalmú festékek és bevonatok esetében nem kell az egészségre káros kipárolgásoktól tartani.

Az ökológiai lábnyom csökkenthető, mindössze a megfelelő alapanyagok és persze a szakértelem szükséges az otthon átalakításához, vagy éppen az új ház megvalósításához.