Fűtés és páratartalom – Mutatjuk a kapcsolatot!

fűtés

A kellemes belső mikroklíma több tényezővel mutat összefüggést. Míg nyáron rendszerint a hőmérséklet csökkentése a cél, addig télen nehezebb a helyzet. Az ingatlan hőszigetelése, a nyílászárók állapota nagymértékben befolyásolja azt, hogy sikerül-e költséghatékonyan megoldani a fűtést. Nem mindegy, milyen fűtési rendszer áll rendelkezésre, esetleg kombináljuk-e a különféle energiaforrásokat felhasználó eszközöket. A gyakorlatban mind többen döntenek ez utóbbi megoldás mellett.

Fatüzelés: újra egyre többen választják!

A fűtés hatékonyságának érdekében célszerű a használt eszközöket, elsősorban a gázkészülékeket, a kazánt, és a klímát rendszeresen szakemberrel átnézetni. A kéményellenőrzés szintén figyelmet érdemel, szoros kapcsolatban állva a biztonság iránti igénnyel. Hazánkban még mindig meglepően sok háztartásban alkalmaznak az ingatlanon belül elhelyezett kályhákat, amelyekhez tűzifát használnak fel. A gázkészülékek, a padlófűtés és a klímák világában felnőtt korosztály gyakran nincs is tisztában azzal, mire érdemes odafigyelni a fatüzelés esetében. A korszerű, igényes beépíthető kandallók és a modern kályhák esetében azonban nem árt némi tudást magunkra szedni a témát illetően, hiszen ezen szintén a biztonság múlhat.

Nem mindegy az alapterület és a szigetelés!

A tűzifa minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tartott számot az elmúlt évben. Akkoriban senki nem tudta, mi lesz a gázellátás sorsa, mennyire mélyen kell majd a zsebbe nyúlni a számlafizetéskor. Akkor sincs azonban jobb helyzetben a magyar, ha klímával kívánja felfűteni otthonát. Míg a kicsi, jól szigetelt garzonok esetében ténylegesen jó opció lehet ez, addig a nagy alapterület és a cserére szoruló ablakokkal rendelkező terek kapcsán már kevésbé.

Megnő a penészesedés kockázata

A magas páratartalom sem nyáron, sem télen nem tesz jó szolgálatot. A hőszigetelés hiányosságai sajnos maguk után hozzák a penészfoltok megjelenésének kockázatát. A fal, a bútorok hátulja, sőt, a lakástextíliák is érintettek lehetnek. A felszabaduló penész spórák hatással vannak az ingatlan klímájára, sőt, a hőérzet is alacsonyabbnak mutatkozik akkor, ha a nedves falak hátulütőivel is meg kell küzdeni.

Páramentesítővel könnyebb!

Ma már korszerű páramentesítők közül válogathatunk, de a tavaszi-nyári lakásfelújítás alkalmával is érdemes a falak kiszárítására és a felhasznált alapanyagok összetevőire kiemelt figyelmet fordítani. A felvizesedés soha nem jó jel az ingatlan állapotára és a belső mikroklíma minőségére vonatkozóan.