Fűtés vagy megfázás? Mennyire érdemes spórolni?

fűtés

Az ingatlan optimális belső hőmérséklete több tényező függvényeként alakul. Nem mindegy, hogy egész nap otthon tartózkodik-e valaki, vagy csupán az esti órákban érkezünk haza. Az ingatlan hőszigetelése, belső kialakítása, belmagassága éppen úgy figyelmet érdemel, mint a nyílászárók állapota. A hiányosságok hamar megmutatják magukat az első igazán hideg napokon. Természetesen a fűtéshez használt eszközök, azok hatékony alkalmazása és karbantartása is figyelmet érdemel. A karbantartás hiányában működő klíma, a nem megfelelően kitisztított kémény, vagy az elhanyagolt kazán akár jelentős energiafelhasználással működhet, kevésbé meleget biztosítva.

Fűtésszerelés és korszerűsítés

A cél tehát nem más, mint a fűtés hatékonyságának növelése, ez pedig leginkább a körülmények alakításával, valamint a profi fűtésszereléssel érhető el. A gyakorlatban sajnos gyakran bebizonyosodik, hogy a horror fűtésszámlák elkerülése végett a fűtésen spórolnak az emberek. A tavalyihoz enyhe télen sem bizonyul ez ideális opciónak, ha pedig fagypont alá megy a hőmérséklet, akkor a legtöbben a fűtést is fentebb tekerik. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az évente átnézetett kazán, a gázkészülékek felülvizsgálata, szükség esetén korszerűbbre cserélése nemcsak a fűtés hatékonyságán javíthat, hanem a biztonság szempontjából sem elhanyagolható.

Nem mindig elegendő a 21 fok!

Igaz, hogy a meghűléses megbetegedéseket és egy vírusos nyavalyát bárhol össze lehet szedni, de az otthon tartózkodás idején sem mindegy, milyen hőfok fogad bennünket. Ez különösen fontos a home office-ban tevékenykedőknek, valamint azokban a háztartásokban, ahol esetleg fekvőbeteg, idős személy tartózkodik. Ilyenkor a 21 fok nem feltétlen bizonyul elegendőnek, és érdemes legalább néhány helyiségben magasabb hőmérsékletet biztosítani.  A PC előtt végzett munka során természetesen jól jön a pulóver. Nem érdemes beleesni abba a hibába, hogy egy pólóban szeretnénk télen is a lakásban tartózkodni.

Biztosíts mindenhol egy alaphőmérsékletet!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy vannak, akik azt az opciót választják, hogy nem fűtik a lakás minden helyiségét. Bár alacsonyabb számla ugyan elérhető ilyen módon, de a fűtéshatékonyság szempontjából érdemes mindenhol legalább egy alaphőmérsékletet tartani.