Fűtés, víz, gáz – Hogyan befolyásolják ezek az ingatlan értékét?

fűtés szerelő

Az otthon kényelméről kialakított kép jelentős változáson ment keresztül az elmúlt években. Az okos kiegészítők és rendszerek néha egészen futurisztikus hatást keltenek. Tény ugyanakkor, hogy ami ma is alapvetően meghatározza a komfortot, az a fűtéshez használt rendszer, a gázkészülékek állapota, hatékonyságuk, és a vízvezetékek korszerűsége, s ezekkel összefüggésben a fürdőszoba korszerűsége. Az ezermesterek általában minden problémára tudnak egy megoldást, de ha hosszútávon gondolkodunk, akkor a házilagos barkácsolás helyett célszerű szakemberre bízni a fűtésszerelés, a vízvezetékekkel kapcsolatos átalakítások, vagy például a gázfűtés kialakítását. A profi tervezés és kivitelezés egyaránt hozzájárul a végeredményhez.

Fűtésszerelés, korszerűsítés, vízszerelés: befektetés a jövőre

A jelenlegi alapanyagárak mellett sokan tapasztalják, hogy a lakás, a ház karbantartása, felújítása bizony korántsem olcsó mulatság. Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy az erre fordított összeg mindig a jövőre szóló befektetés. Gondoljunk csak bele, néhány év elég lehet ahhoz, hogy az ingatlan állapota jelentősen romoljon, ez pedig akár az energiahatékonysági mutatókon is sokat ronthat.

Javuló piaci érték az állagmegőrzéssel összefüggésben

A jelenlegi ingatlanpiacon a felújított házak iránt mutatkozik érdeklődés, hiszen senki nem szeretne további milliókat rákölteni. A fűtésszerelés, a gázszerelés és a vízvezetékek, valamint a fürdőszoba állapota nagymértékben befolyásolják, milyen piaci értéken futna az ingatlan egy esetleges értékesítéskor. Nem felesleges tehát a nyári hónapokban a felújításra költeni, ugyanis az állagmegőrzése minden épületnek szüksége van.

Az energiahatékonysági mutatókra a homlokzati szigetelés és a nyílászárók egyaránt rányomják a bélyeget. Nem mindegy, hogy a használt fűtési rendszer milyen állapotban van, elegendőnek bizonyul-e a helyiségek méretéhez, vagy egyszerűen a hiányoságokkal összefüggésben szorul a rendszer átalakításra, javításra.

Ingatlanvásárlás? Ezek a szempontok a döntők!

Az eladó ingatlanok iránt érdeklődők elsősorban a falazatot, és persze a rendszerek állapotát, a kiépítettséget, valamint mindennek a korát nézik meg elsőként. A komoly korszerűsítést igénylő házakra korántsem biztos, hogy a mai árak mellett találni vevőt. Az épületgépészeti feladatok egyébként nemcsak a lakóházak esetében érdemelnek figyelmet, hanem közintézményeket, közösségi tereket szolgálva is. Az új rendszer kiépítéséhez mindenképpen előzetes felmérés, tervezés, a megrendelőkkel történő egyeztetés szükséges.

Sok múlik azon is, milyen burkolatok kerülnek majd a terekbe, ez jelentősen megdobhatja a költségeket, de hasonlóképp takarékoskodni is lehet vele. A kérdés már csak az, hogy érdemes-e a drágább burkolatokat választani, időtállóbb minőséget kaphatunk-e használatukkal. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy legalább a középkategóriás megoldások között célszerű nézelődni, a legolcsóbb anyagok ugyanis gyakran nem hozzák a vártakat.