Fűtésszerelés? Szezonban is aktuális lehet!

fűtésszerelés

A fűtésszezon már javában tart, ám a költséghatékony, optimális fűtésszint megtalálása még mindig sokaknak okoz problémát. Mennyire fűtsük fel a lakást? Milyen hőfokban kényelmes tartózkodni? Mitől függ, hogy mennyi lesz elég? Milyen szempontok mentén válasszuk meg a hőmérsékletet? Mennyiben járul hozzá ehhez a páratartalom kérdése? Cikkünkben ilyen kérdésekre keressük a válaszokat.

Elég a 21 fok? Mitől függ?

Az elmúlt szezonban minden korábbinál többször hallhattuk, hogy a 21 fok bőségesen elegendőnek bizonyul a közintézményekben. Ebben az enyhe tél kétségkívül társnak bizonyult, de mi a helyzet akkor, ha kemény mínuszok érkeznek? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a külső hőmérséklet és az ingatlan hőszigetelése egyaránt befolyásolja a belső hőmérséklet megválasztását. Amennyiben a nyílászáról felújításra szorulnának, de ezt például a leggyakrabban anyagi okok miatt nem valósul meg, akkor a magasabbra állított hőmérséklet is kisebb hőérzettel társul majd. A szél átjárhatja a lakást, a légmozgás hatására pedig tulajdonképpen az utcát fűtjük.

Nem mindegy, milyen fűtési rendszert használsz!

Arra is érdemes hangsúlyt helyezni, hogy milyen eszközt, rendszert használunk a fűtéshez. A klíma 26 fokra állítása korántsem adja azt a hőérzetet, mint ha ugyanezt kandallóval érnénk el. A tűz közelsége utolérhetetlen meleget biztosít. Apropó, klíma! A tisztítás és a karbantartás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az energiafelhasználás optimálisan történjen. A fűtésszerelés tulajdonképpen a használt rendszertől függetlenül kiemelt szereppel bír. A gázkészülékek átnézésére jó esetben már a szezon előtt sor került, de ha ez mégsem történt így, akkor a fűtési időszakban sincs későn szakembert hívni.

Biztonságos fűtés rendszertől függetlenül

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a biztonság témáját. A szénmonoxid-jelző készülék használatával a színtelen, szagtalan gáz jelenlétére azonnal figyelmesek lehetünk, elkerülve az akár tragikus kimenetelt. A kémények ellenőrzése a kazán, valamint a fatüzelésű kályha, kandalló esetében egyaránt fontos. Ügyeljünk arra, hogy a lakást rendszeresen szellőztessük át, és a hagyományos kályhák esetében körültekintően válasszuk meg a fűtőanyagot. A vizes fa nemcsak nehezen ég, hanem káros lerakódások is keletkezhetnek a környezetben, a kéményben. Tény az is, hogy a lakásban uralkodó magas páratartalom nem kedvez a hőérzetnek, ezért a nedvesség elvezetéséről akár páramentesítő készülékkel is célszerű gondoskodni.