Gáz helyett elektromos áram? Mutatjuk a mostani fűtési trendeket!

fűtésszerelés

Az ország gázellátása az elmúlt évben minden korábbinál többet emlegetett téma. Az orosz függés és az Európai Unió szankciós politikája igencsak ellentmond egymásnak. A gyakorlatban úgy tűnik, a gázellátásra irányuló szerződések továbbra is kiemelt szerepet töltenek be a kormány energiapolitikájában. Pláne így van ez annak tükrében, hogy gigaberuházások érkeznek hazánkba Kínából, a gyárak pedig elképesztő energiaigénnyel működnek majd.

Mindezt látva az átlagember némileg álszent tanácsként gondolhat arra, amikor egy évvel korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy legalább egy fokkal tekerjük lentebb a fűtést, sőt, a közintézményekben 20 foknál nem igen lehetett többet mérni.

Fűtésszerelés tipp: állj át diktálásra!

A gáz és az elektromos áram iránti igény folyamatos harcban állnak egymással. Az átlagfogyasztást választók idén több százezres számlákkal találhatták szembe magukat, ezért most sokan váltottak a havi diktálásra, és így a következetes fizetésre.

Elektromos készülékek nem csak kiegészítő szerepben

A gázellátás biztonsága és elérhetősége úgy tűnik, nincs veszélyben, a tározók a tél előtt maximumon, ám a magyar mégis úgy véli, soha nem lehet tudni, mit hoz a holnap. Nem véletlen, hogy sokan a kiegészítő fűtési megoldásokban is gondolkodnak. A hűtő-fűtő klíma egyre több ingatlanban kap helyet, és akik korábban ódzkodtak tőle, ma már azok is előnyeit állítják főszerepbe. Az olcsóbb megoldások hívei az elektromos radiátorokat részesítik előnyben, ezek egy-egy kisebb helyiség felfűtésére tökéletesen alkalmasak. Az olajradiátorokhoz hasonlóan nagy előnyük, hogy a beállított hőfokot elérve kikapcsolnak, majd szükség esetén újra bekapcsolnak, mintegy fenntartva a meleget.

Figyelj az időben történő fűtésszerelésre!

A fűtésszerelő szakemberek azt tapasztalják, hogy a szilárd tüzelőanyag ma is dívik, s aki előre gondolkodik, az már most tetemes mennyiségű tűzifát beszerzett. Az érkező télen nem számíthatunk a hatósági áras tűzifára, ám az már az előző évben sem hozta a várt hatást. Nem ment ritkaság számba, hogy a decemberben megrendelt fa csak a tél elmúltával érkezett meg az igénylőkhöz, ráadásul a szállítás és darabolás költségei plusz kiadást jelentettek a háztartásoknak. A szociális tűzifa program valószínűleg sokkal kevesebbekhez jut majd el az idei télen, mint ahány háztartásnak arra szüksége lenne.

Hőszigetelési hiányosságok

A piaci gázárak elérésétől tartva nem ritka, hogy a lakásnak csak bizonyos helyiségét fűti a magyar, és a hőfokot jól megfontolt érdekből igyekszik minél alacsonyabban tartani. Ez leginkább ott jelent gondot, ahol nem megfelelő a szigetelés, így a fűtés nagy hővesztéssel alkalmazható csak.

Fűtésszerelőt bármely háztartásba érdemes lehet hívni!

A szezon kezdetén járva még nincs késő fűtésszerelő segítségét kérni a rendszer átnézetéséhez. Legyen szó a panelek gázkészülékeiről, vagy a családi házakban alkalmazott vegyes tüzelésű kazánokról, a biztonság és a hatékonyság múlhatnak azon, milyen állapotban vannak az eszközök.