Gáz vagy tűzifa? Segítünk választani!

fűtésszerelés

A kérdés 2022 nyara óta foglalkoztatja az embereket. A gázárak drasztikus emelkedése nem mindenkit érint egyformán. Tény ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban minden korábbinál többen váltottak fűtési rendszert. A klímával történő fűtés egyre népszerűbb, ám valódi téli hidegben még nem bizonyította módszer. Az elmúlt tél a hőmérséklet szempontjából kegyes volt hozzánk, viszont kérdéses, hogy a nem megfelelően szigetelt ingatlanokban az elektromos fűtésrendszer mennyire váltja majd be a hozzá fűzött reményeket a kemény mínuszok idején.

Leáldozott a gázfűtésnek?

Sokan az idei nyári-őszi szezonban dolgoznak a lakásfelújításon, ebben pedig a fűtésszerelés is kiemelt szerephez jut. Nem véletlen, ugyanis a havi költségek fix részét teszi ki a fűtésre fordított összeg. A gázról sokan lemondani kívánnak, és helyette más opciókban gondolkodnak. Vajon megéri teljesen kiiktatni az otthoni rendszerek közül ezt, vagy célszerű megtartani B-lehetőségként, ha az elektromos kisegítő fűtések és a mind többek által keresett tűzifa mégsem váltanák be a hozzájuk fűzött reményeket?

Fűtésszerelés: nem mindegy az ingatlan állapota, mérete!

A tűzifa iránti megnövekedett kereslet természetesen azt hozta maga után, hogy a fűtőanyag ára sokszorosára növekedett. Nem túlzás azt állítani, hogy jelenleg dupla-tripla áron lehet tűzifához jutni, mint az energiaválságként kikiáltott tavaly nyárvégi hónapok előtt. Ugyanakkor ott az a tény is, hogy a gáz piaci ára jelentősen magasabb, mint az ún. rezsicsökkentett rész. Az ingatlan méretéből, a fűtési szokásokból és az ott élők korából adódóan pedig a fűtésen nem mindig lehetséges spórolni.

A kényelem sem elhanyagolható!

A profi fűtésszerelés során nemcsak a fűtőanyagot és annak árát érdemes figyelembe venni, hanem az ingatlan állapotát, valamint a lakók igényeit. A szépkorúak esetében már a fával történő fűtés, az újra divatos kályha vagy a kandalló kényelmi szempontok miatt nem feltétlen bizonyul megfelelőnek. Ilyenkor egy jól kialakított kazános megoldás éppen olyan jó választás lehet, mint az elektromos fűtés és a fűtési céllal alkalmazott klíma kiegészítő jelleggel történő alkalmazása. Hasonló a helyzet a kisgyermekes családoknál, ahol a hőmérséklet jelentős csökkentése nem megfelelő opció a takarékoskodásra. Hasznos lehet mindig kiegészítő megoldásokban is gondolkodni, amelyek akár az átmeneti hónapokban is jó szolgálatot tesznek.