Hogyan javítható a beltéri levegőminőség?

hőszigetelés

Szellőztetés – A legtöbben ezt vágják rá akkor, ha a belső mikroklíma javítása a cél. Tény azonban, hogy ma már nemcsak az ablakok kinyitása jelent megoldást a levegőminőség igény szerinti javítására. A Covid-19 óta tudjuk, hogy a friss levegő csak egy dolog, de a tiszta levegő az igazán lényeges. A tapasztalatok azt mutatják, hogy még a korszerű ingatlanokban is előfordulhat penészesedés, és persze az sem mindegy, hogy mennyi a levegő páratartalma a lakásban. Cikkünkben annak járunk utána, hogy miként lehet javítani a beltéri levegőminőséget.

Páralecsapódás és penészesedés

Az ingatlanok északi oldalai rendszerint hidegebbek, ezért itt páralecsapódás alakulhat ki. Ez egyébként akkor is borítékolható, ha a lakásban szárítod a ruhákat, és nem szellőztetsz rendszeresen. A gond az a dologgal, hogy meglepően gyorsan kialakulhatnak penészfoltok, ezektől pedig korántsem olyan egyszerű megszabadulni, mint azt elsőre gondolnánk. A főzéssel, a mosogatással, sőt, a kilégzéssel is sok nedvesség kerül a levegőbe. Érdekesség, hogy két ember egyetlen éjszaka alatt egy szobában 40-50 gramm vizet termelhet csak a kilégzéssel.

Központosított rendszerek

Ha a teljes ház szellőztetéséről gondoskodnál, akkor a csatornázott vagy más néven központosított rendszerek bizonyulnak a legjobb választásnak. Utólagosan igen problémás ezeket beszerelni, de építkezés alkalmával megéri elgondolkodni alkalmazásukon. Az ún. hővisszanyerős szellőztetés friss és szűrt levegőt juttat a lakásba, elszívja az állott levegőt, valamint a téli hónapokban a hőenergia jelentős részét képes visszanyerni.

Léteznek olyan központi elszívó rendszerek is, amelyek főként a vizes helyiségekhez csatlakoztatott ventilátorral látják el feladatukat. Az érzékelők mérik a páratartalmat, és annak függvényében indulnak be a ventilátorok a nedvesség csökkentését megcélozva.

Fókuszban a hőszigetelés

A hideg falfelületeken lecsapódó pára a penész melegágya, ezért nagyon fontos, hogy mind a rendszeres kereszthuzattal történő szellőztetésre hangsúlyt helyezz, mind a megfelelő hőszigetelésre. A lakáskorszerűsítés kapcsán az elsődleges cél leginkább a nyílászárók cseréje, valamint a homlokzati hőszigetelés.

Amint az időjárás engedi, érdemes a szabadban szárítani a ruhákat. Hasznos segítőtárs lehet a pára elszívó alkalmazása, de a légtisztító berendezések is egyre több háztartásban jelen vannak. Ez utóbbiak megszűrik mindazokat a mikrobákat, amelyek az egészséges belső mikroklíma útjában állnak.