Indul a fűtési szezon! Mennyibe fog kerülni?

fűtés

Az első igazán őszies napokon már túl vagyunk. A klímaváltozás és az El Nino jelenség Európa és hazánk időjárására is hatással van. A szakemberek a telet enyhére és esősre ígérik, de a januári és februári hónapok korábban is tartogattak már meglepetéseket. Az átmeneti fűtési megoldások akár már most is beüzemelésre kerülnek, hiszen a reggelek és az esték igen hűvösek. A tényleges fűtési szezonnal kapcsolatban sokan tartanak a várható költségekről, ahogy az már egy éve is aktuális volt.

Fűtéskorszerűsítés? Még mindig nincs késő!

Vannak, akik még mindig a gáz mellett döntenek, és inkább a hőfok állításával igyekeznek spórolni. Mások már tavaly áttértek a hűtő-fűtő klíma alkalmazására, és egy enyhe tél esetén ez is kiválóan beválthatja a hozzá fűzött reményeket. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy az elektromos áram felhasználásával is érdemes óvatosan bánni, és ha van rá mód, akkor a havi diktálásra áttérni. Ezzel elkerülhető, hogy tavasszal egy sokkolóan magas villanyszámla érkezzen.

Apropó, elektromos áram! A gáz és a tűzifa alkalmazása helyett ma is sokan döntenek az elektromos panelek, fűtőtestek és az olajradiátorok kínálta lehetőségek mellett. Az ingatlan méretétől, annak hőszigetelésétől függően ezek elegendőnek is bizonyulhatnak egy enyhe tél esetén. A komoly mínuszok azonban felvetik a kazán beindításának szükségességét, vagy a gázkészülékek bekapcsolását. Az előrelátó háztartások többféle fűtési megoldással is készülnek a télre, így mindig az időjárásnak megfelelő eszköz használatával lehetséges a kellemes belső mikroklíma megteremtése.

Cél a havi leolvasás

Legyen szó gázzal, vagy elektromos árammal történő fűtésről, célszerű a havi elszámolásra áttérni. A diktálási időszakban online is megadhatod, hogy mennyi volt az elmúlt hónapban a fogyasztás, így mindig ennek megfelelő összeget fizethetsz. Ez már csak azért is hasznos, mert így figyelemmel tudod követni, hogy melyik eszközzel mennyiből hozható ki a havi fűtés.

Beszerezted már a tűzifát?

A tűzifa ára tavaly horror magasságokban szárnyalt. A kazán, a kandalló, esetleg a már idejétmúltnak tűnő kályhával történő fűtés esetén érdemes mihamarabb beszerezni a tűzifát, hiszen ilyenkor még száraz fa kapható, ami mennyiségben is többet jelent, mint a sokat nyomó, nedves fa.