Ingatlanvásárlás? Figyelj az energetikai jellemzőkre!

ingatlanvásárlás

Az ingatlan adásvételi szerződések száma jelentős mélyrepülésben volt az elmúlt időszakban, de az otthonteremtésben gondolkodók ennek ellenére nézelődnek az ingatlanpiacon. Milyen szempontok mentén érdemes tájékozódni? Az árak természetesen elsőszámú tényezőnek bizonyulnak, de nyilvánvalóan az ár-érték sem elhanyagolható. A mai kor embere az energetikai jellemzőket is megfigyeli, ugyanis e téren a felújítás további milliókat igényelne. Nem véletlen, hogy a szigetelt, jó energetikai állapotban levő ingatlanok iránt mutatkozik elsősorban igény.

Fűtés klímával, kaució három hónapra

Az energiahatékonyság valamikor 2022 nyarán vált igazán fontos szemponttá. A rezsiárak emelkedése maga után hozta az ingatlanpiac megváltozását. Az albérletekért már háromhavi kauciót kértek el egy időben, nem tudva, milyen rezsire lehet majd számítani a jövőben. A horror költségekkel sokan még csak fél éve találkoztak, de a klíma fűtési célra történő alkalmazása már bő egy évvel ezelőtt is mind inkább általánossá vált.

Alapvetően elmondható tehát, hogy az eladó ingatlanok közötti válogatás során a homlokzati szigetelés és a nyílászárók állapota kiemelt figyelmet érdemel. A gyakorlatban az energetikai felújítást igénylő ingatlanokhoz messze megfizethetőbb áron lehet hozzájutni, mint az e szempontokból korszerűsített változataikhoz.

Városban mindig drágább!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az árak nem csupán az energetikai függvényében alakulnak, hanem az elhelyezkedés, a városi környezet sokat dobhat rajtuk. Ugyan a CSOK lehetőséget teremt a gyermekvállalást tervezőknek arra, hogy kistelepüléseken vásároljanak, de várhatóan ez az ottani ingatlanárakat is felhajtja majd. További gond lehet a már tíz százalék önerőtől elérhető hitel, ami mind a futamidőre, mind a törlesztési összegekre nem kívánatos hátulütőkkel jár majd.

Korszerűsítési munkálatok

Mielőtt tehát beleugrasz egy jónak tűnő lehetőségbe, érdemes azt minden szempontból megvizsgálni. Az ár és az alapterület ismerete még nem jelent egyet a kihagyhatatlan üzlettel. A szakmunka és az alapanyagok ára egyaránt emelkedett az elmúlt évben, s velük együtt a felújítás sem lett olcsóbb. Ingatlanvásárlás előtt tehát érdemes azt is mérlegelni, hogy a vételáron felül áll-e rendelkezésre bármilyen egyéb összeg a felmerülő munkálatokra.