Itt a kazánellenőrzés időszaka!

kazánellenőrzés

1 éve még minden arról szólt, hogy a várhatóan egekbe szökő energiaárak mellett hogyan tudjuk majd megoldani az ingatlan fűtését. Mára jól látható, hogy még a takarékosnak vélt klíma esetében is jelentős plusz költségekre lehetett számítani, hogy a szilárd tüzelőanyag áráról ne is beszéljünk. Ennek ellenére tény, hogy kifejezetten sokan választják a tűzifa beszerzését és annak alkalmazását. Az őszi hónapokhoz közeledve érdemes átnézetni a kazánt és a hozzá kapcsolódó rendszert. Ez nemcsak a biztonság érdekében fontos, hanem az energiahatékony működés kapcsán is.

Cél a hatékony működés

Ugyan a kazán ellenőrzése költséggel jár, de fontos tudni, hogy még így is jelentősen olcsóbban kihozható a dolog, mint akkor, ha elmaradna a szolgáltatás igénylése. A kazán felülvizsgálatának köszönhetően még időben fény derülhet az esetleges meghibásodássokra. Legyen szó gázzal vagy tűzifával működő kazánról, a problémák a hétköznapi használat mellett nem azonnal mutatják meg magukat, de a hatékonyság és a biztonság érdekében jobb megelőzni a bajt, mint utólag bánkódni. A költséges javítási munkálatok kedvezőbb áron kihozhatók, ha csak egy minimális beavatkozás szükséges, és legfőképp elkerülhető a kazáncserével járó igen magas kiadás.

A kazán élettartama meghosszabbítható!

A kazánvásárláson már átesett ingatlantulajdonosok jól tudják, hogy nem olcsó mulatságról van szó esetében. Akár milliós nagyságrendet is elérhet egy minőségi berendezés. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy az időben történő javítással akár a kazán élettartama is meghosszabbítható. A kazán karbantartásával megőrizhető annak jó állapota, és akár több évvel is ki lehet húzni hasznos időtartamát. Az ellenőrzés már csak azért is lényeges, mert így akár garanciális időn belül lehetővé válhat a javítás.

Fókuszban a biztonság

A hatékony üzemeltetésen túl természetesen még mindig középpontban van a biztonság. A felszabaduló szén-monoxid mérgező gáz, és mivel színtelen, íztelen, szagtalan, így sokszor már túl későn észlelik az ingatlanban tartózkodók, hogy baj van. A veszélyes gáz szivárgásának megelőzése érdekében kiemelt jelentőséggel bír az évente legalább egyszer megtörténő kontroll. Hasznos a szén-monoxid riasztó felszereltetése is, így a készülék azonnal jelez, ha a levegőminőséget illetően gondot észlel. A kazán ellenőrzése minimális költségekkel jár egy esetleges nagyobb javítás vagy csere szükségességéhez mérten.