Mennyire tart a magyar a fűtési időszaktól?

fűtés

A rezsiválság kifejezéssel már egy éve megismerkedhettünk. Akkor komoly félelmet váltott ki a lakosságban az emelkedő árak és a kiszámíthatatlanság kettőse. Az elszámolószámlák megérkezését követően sokan a részletfizetés mellett döntöttek, és még mai is nyögik a tavaly téli fűtési költségeket. Mi várható az idén? Hasonlóképp fahiánnyal és megfizethetetlen árakkal találkozhatunk? Milyen megoldásokat részesít előnyben a takarékoskodni kívánó fogyasztó?

Fűtési körképünk kezdetén nézzük, milyen módszerek számítottak tavaly ilyenkor a leginkább keresettnek. A fűtési szezonhoz közeledve bebizonyosodott, hogy a tűzifára akár hónapokat kell várni. A gázár piaci értéke, valamint a többféleképp is nyilvánosságra kerülő elszámolási mód közepette az átlagember tulajdonképpen azt sem tudta, mennyire kell takarékoskodnia ahhoz, hogy a piaci ár megfizetése alatt maradjon.  

Elektromos fűtés minden formában

A hűtő-fűtő klímák iránti érdeklődés soha nem látott méretekben emelkedett. Sokan váltottak a gázról elektromos árammal történő fűtésre, és ebben a szegmensben a fűtőpanelek, az olajradiátorok és az elektromos radiátorok is előkelő helyet foglaltak el. A tapasztalatok azonban azt mutatták, hogy ezek tartós használata leginkább az enyhe teleken és a jól szigetelt ingatlanokban váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Hasonlóképp sokan keresték a megújuló energiaforrást biztosító napelemeket, ám a hozzájuk kapcsolódó hirtelen jogszabályváltozások és feltételek hatására igencsak megcsappant a témába vetett bizalom.

Mi várható idén?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az áramszámlák és a gázzal kapcsolatos kiadásokat még most is nyögő háztartások igencsak tartanak a fűtési szezontól. Ami bizakodásra ad okot, az nem más, mint az egész ősszel elhúzódó, meglepően kellemes hőmérséklet. Bár a fűtésszezon már elindult, de úgy tűnik, egyelőre nagy hidegekre nem kell számítanunk.

A tűzifa továbbra is drága!

A tűzifa ára továbbra sem csökkent, viszont sokat lehet spórolni azzal, ha még most, a száraz fából beszereznek az érintettek, hiszen így mennyiségre jelentősen többet lehet kapni, mint a vizes és nagyobb súlyt nyomó társából. A beépített kandallók továbbra is népszerűek, még a kezdeti magas beruházási költségek ellenére is.

Fűtésszerelés a hatékonyság szolgálatában

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy legyen szó gázzal vagy szilárd tüzelőanyaggal történő fűtésről, a karbantartás, a rendszer átnézése nélkülözhetetlen a biztonságos fűtéshez. Nemcsak ezt a célt szolgálja a profi fűtésszerelő kihívása, hanem a hatékonyságot is. A korszerűtlen, karbantartás hiányában üzemelő berendezések akár a hatásfok tekintetében is hagynak maguk után kívánnivalót.

Összességében elmondható, hogy a klímaváltozás következtében jelenleg is tapasztalható meleg az egész őszt végig kísérte. Várhatóan a tél enyhe és csapadékos lesz, viszont a fűtés így sem maradhat el. Amit azonban esetleg sikerül megspórolni idén a fűtésen, azt megéri befektetni jövő tavasszal akár a fűtési rendszer korszerűsítésébe, akár az ingatlan hőszigetelésébe.