Mikor érdemes a fűtést beindítani?

fűtésszerelés

A hosszúra nyúló indiánnyár egyszer sajnos biztosan véget ér, és elindul a fűtési szezon. A felkészülést érdemes időben elkezdeni. A szakembert igénylő karbantartási, fűtésszerelési munkálatok hozzáértést követelnek meg, ezért a házilagos próbálkozásokkal a kazán, a gázkészülékek esetében nem érdemes próbálkozni. A karbantartás lehetővé teszi, hogy nagyobb hatékonysággal legyen alkalmazható a rendszer, és a szezonközben történő meghibásodásnak is elejét lehet venni ilyen módon.

Gáz vagy tűzifa? Elektromos radiátorok vagy fali panelek?

Az ingatlan kialakításától függően megválaszthatjuk, hogy milyen megoldással szeretnénk az otthon melegét megvalósítani. A tűzifa a kazánt mindenképpen szükségessé teszi, de a beépített kandalló is nagy népszerűségnek örvend. A gázzal történő fűtés kapcsán nem lehet elégszer hangsúlyozni a biztonságra törekvést, ez pedig elsősorban nem a használattal összefüggésben lényeges, hanem sokkal inkább a karbantartás apropóján. A hozzáértő fűtésszerelésnek köszönhetően a rendszer optimálisan kihasználható lesz, vagyis kevesebb energiaráfordítással érhető el a kívánt hőfok.

Az átmeneti megoldásként alkalmazott elektromos fűtőtestek akár már október első heteiben jó szolgálatot tesznek. A legtöbben nem kívánják az utcát fűteni, és az állandó rendszert csak akkor üzemelik be, ha már tartósan alacsonyan marad a hőmérséklet. A tapasztalatok azt mutatják, az elektromos fűtőtestek népszerűsége messze meghaladja a hősugárzókét, ráadásul akár falra szerelhető panelek és kiválóan kihasználható olajradiátorok is beszerezhetők messze 100 ezer forint alatt. Ezeket igény szerint bármikor lehet alkalmazni, vagy akár a hagyományos fűtés mellett is bevethetők, így a gáz és az áram is használatban lesz, mégis spórolhatunk velük egyenként.

Energetikai korszerűsítés és megbízható fűtésszerelés

Amennyiben a tűzifa mellett döntenénk, akkor már régen itt az ideje a fűtőanyag beszerzésének. Aki tehette, már nyáron betárazott a száraz fából, ami természetesen kevesebbet nyom az ősszel, télen elérhető vizesnél. Egyelőre nincsenek prognózisok arra vonatkozóan, hogy a tűzifa ára miként alakul az idei szezonban, de a 2022-es adatokból következtetve a mostani télen sem lehet olcsón megúszni a dolgot. Nehéz is lenne olyan fűtőanyagot mutatni, ami kifejezetten takarékosnak számít manapság hazánkban. A spórolás leginkább a hőfok helyes megválasztásával és az ingatlanon időben elvégzett energetikai korszerűsítésen múlik.