Spórolási tippek – Fizess kevesebbet a fűtésért!

fűtés

Jöhet néhány spórolási tipp a fűtési szezon kezdetén? Hogyne jöhetne, igaz? A reálbérek csökkenése, a még mindig horror áron elérhető élelmiszerek és az inflációs adatok mellett a megélhetés egyre nehezebbé válik. Ma már azok is megérzik a bőrükön a változást, akik a középosztály tagjaiként az elmúlt évben még valamennyire talpon voltak. Egyre több háztartás éli fel a tartalékokat, s hiába a minimálbér emelkedése, ha közben sokkal többe kerül megélni.

A helyzet nem sokat változik a télhez közeledve sem, amikor mindenki azon gondolkodik, hogyan hozhatná ki olcsóbban az otthon melegének előteremtését. Vannak élethelyzetek, amikor nem opció a fűtés egy bizonyos szint alá csökkentése. A melegre a kisbabáknak, az időseknek, a fekvőbetegeknek egyaránt nagy szükségük van a melegre, de a gyerkőcök sem viselik jól a hűvös környezetet.

Hol van még a tél? Nos, igen. A klímaváltozás következtében valóban elképesztő enyhe az ősz, és a nappali hőmérséklet gyakran még mindig húsz fok környékén mozog. De vajon így lesz ez egész télen? Bár az előrejelzések szerint enyhe és csapadékos télre számíthatunk, de bebizonyosodott már néhányszor, hogy a január és a február bizony igen kemény mínuszokat is hozhat magával.

Hőszigeteléssel könnyebb

A fűtésen akkor takarékoskodhatsz a legtöbbet, ha otthonodat már felkészítetted a hideg hónapokra. A hőszigetelés alapnak számít, ám a fűtésszerelők tapasztalatai alapján sajnos már itt elbukik a legtöbb, régebbi építésű ingatlan. A megtakarítások gyakran nem elegendők a hőszigetelésre, vagy egyébként is megvan a helye ennek a pénznek. Az ablakok elavultak, a falak nedvesednek, és így kifejezetten nehéz felfűteni az ingatlant. Vannak, akik azon igyekeznek takarékoskodni, hogy nem fűtik a lakás minden helyiségét. Ez is egyfajta opciónak számít, viszont a fűtésszerelés területén otthonosan mozgók szerint ilyenkor többszörös energia kell a fűtött helyiségekben a hőfok megtartásához.

Válts átalánydíjról diktálásra!

Gáz vagy elektromos energia? A rezsiválság és az energiaszegényég ma már senkinek nem ismeretlen fogalmak. A rezsicsökkentéssel ámított lakosság most már talán maga is érzi, hogy az előző tél fűtésszámláit még most is fizetni kell, ha csak egyösszegben az elszámolásnál nem tudta ezt megtenni az ember.

Kombináld a fűtési megoldásokat!

A szakemberek szerint a gáz és az árammal működő készülékek sok helyen egyszerre szolgálják a kívánt hőmérséklet elérését. A klíma ma már nemcsak a nyári forróságban elengedhetetlen, hanem télen is bevethető az eszköz. Hasonlóképp javasolják a fűtésszerelők az olajradiátor, az elektromos panelek használatát, akár gázfűtéssel karöltve is. Fontos azonban, hogy minden évben sor kerüljön az alkalmazott rendszerek és készülékek ellenőrzésére. Főként a kazánnal, beépített kandallóval, gázzal történő fűtés esetén bír mindez kiemelt jelentőséggel, de a kéményseprés sem maradhat el, ha beltéri kályha biztosítja az otthon melegét. A szénmonoxid-jelző készülék akár életet is menthet, beszerzését szintén javasolják a fűtésszerelők.