Télen derülnek ki az ingatlanok alapvető hibái?

fűtési rendszer

A téli hónapok sokaknak a gázzal, a fával történő spórolásról szólnak. Nem véletlen, hiszen az energiaárak jelentősen emelkedtek. A tél egyébként is kihívás elé állítja az ingatlantulajdonosokat. Rendszerint ilyenkor derül fény arra, hogy már nem megfelelők a nyílászárók, a hőszigetelés sem teljesít optimálisan, vagy éppen az utcát fűtik, és ezért tetemes összeget fizetnek. A megoldás a korszerűsítés.

Van, amit megéri szakemberre bízni

A házilagos megoldások korát éljük. A háttérben gyakran a takarékoskodás iránti vágy bújik meg. Míg azonban a kertépítés, vagy például a beltéri festés laikusoknak sem okozhat gondot, addig vannak teendők, amiket mindenképpen hozzáértőkre ajánlott bízni. A hőszigeteléssel kapcsolatos teendők nemcsak az alapanyagok ismeretét, hanem azok megfelelő társítását is igénylik. A speciális felhelyezés, a nyílászárók környékén és a sarkoknál alkalmazott módszerek a hőhidak elkerülését is szolgálják.

Elavult fűtési rendszer

A hazai ingatlanok jelentős részében megreformálásra szorulna a fűtési rendszer. Az új építésű házaknál sokan döntenek a kényelmes padlófűtés mellett, de nem mindenki van abban a helyzetben, hogy komplett átalakításon essen át a rendszer. Néha már az is nagy anyagi megterhelést jelent, ha a gázkonvektorokat ki kell cserélni. A régi kályhák helyett már sok helyen a kandallók modern megjelenése és optimális kihasználhatósága mellett döntenek. A szilárd tüzelőanyag természetesen a kazános rendszer esetében is központi szereppel bír.

Ha gond adódik a fűtéssel, úgy érzed, hiába nyomod ezerrel, mégsem tapasztalható a helyiségekben a kívánt hőmérséklet, akkor nagy valószínűséggel a nyílászárók, a hőszigetelés, vagy a fűtés területén keresendő a hiba. Megéri az átmeneti hónapokra is gondolni, amikor a kiegészítő fűtési lehetőségek játszanak döntő szerepet a kellemes belső mikroklíma megteremtésében. A hűtő-fűtő klíma, az elektromos konvektorok és az olajradiátorok egyfajta opciót kínálnak, ám a téli hidegben ezeknél nagyobb hatékonysággal alkalmazható rendszereket érdemes használni.

Huzat, penész és társaik – Gondolkodj előre!

Ha huzat-jelenség tapasztalható, vagy penészfoltok jelennek meg a sarkokban, a bútorok háta mögött, az intő jel arra, hogy nagyon nincs rendben valami a szigeteléssel, a páramentesítéssel, az ablakok állapotával. Míg a nyári hőségben ezek a problémák aligha ütköznek ki, addig a hideg hónapokban inkább megmutatják hátulütőiket. Érdemes tavasszal már érdeklődni a szakembereknél, hogy mikorra tudná a szükséges feladatokat elvállalni és főleg mennyiért. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nyáron már kifejezetten nehéz hozzáértőt találni a felújítási, korszerűsítési munkálatokra.