Téli energiaszegénység – A probléma valós!

energiaszegénység

Sokáig attól tartottunk, nem érkezik elegendő gáz az országba. A megemelt energiaárak további kihívások elé állították a háztartásokat. Jelenleg tény, hogy ugyan van elegendő rendelkezésre álló energia, ám annak megfizethetősége már korántsem ilyen egyértelmű. A téli energiaszegénység valós jelenség, hátulütőivel pedig ma már nem csupán a legszegényebbek találkoznak.

Penészes falak és szigetelés nélküli falazat

A hazai ingatlanokkal a legnagyobb probléma az energetikai tényezők kapcsán jelentkeznek. Az elavult nyílászárókon keresztül tulajdonképpen a fűtésre fordított energia nagy része távozik. Hasonló a helyzet a szigeteléssel. Az egykor szigetelt ingatlanok állapota mára jelentősen leromlott, ha pedig soha nem is volt anyagi forrás a homlokzati hőszigetelésre, akkor az, bizony nagymértékben megmutatkozik az ingatlan energetikai jellemzőin. Bár az újépítésű házak esetében komoly energetikai előírásoknak kell megfelelni, de még így is milliók élnek olyan házakban, lakásokban, amelyeket átjár a huzat, penészesednek a falaik, vagy egyszerűen az utcát fűtik a téli hónapokban.

Ha nincs pénz a fűtésre

Ez utóbbi jelenti a legnagyobb gondot. A jelenlegi gázárak és villamosenergia árak mellett még a középosztályba tartozók sem engedhetik meg maguknak, hogy a hideg időszakban százezrek menjenek el a rezsire. Különösen rossz helyzetben vannak az egyébként is nehéz anyagi körülmények között élők. Nemcsak a kistelepüléseken használják a kályhákat fűtésre, hanem még a városokban is szép számmal megtalálhatók olyan elavult ingatlanok, amelyek beltérben elhelyezett kályhákkal rendelkeznek. A gyakorlatban ugyan melegebb biztosítható ilyen módon, mint például a nem megfelelő hőszigetelésnél alkalmazott klímával vagy gázfűtéssel, de a végeredmény ugyanaz: az energiapazarlás, és a vele járó horror összegek.

Kályhával tűzifa nélkül?

A téli energiaszegénység szélsőséges, mégis meglepően sokaknál tapasztalt formája az, amikor egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a háztartások még a tűzifa vásárlását sem, és tulajdonképpen minden mást felhasználnak fűtésre. Ez nemcsak környezetszennyező, hanem akár veszélyes is lehet az ingatlanban tartózkodókra. Komplex megoldás egyelőre nincs, a háttérben pedig nem más áll, mint a szükséges anyagiak hiánya. A milliós nagyságrendet kóstáló energetikai felújítást sokan nem engedhetik meg maguknak zsebből, hitelből pedig végképp nem. Az energiaszegénység ellen leginkább célirányos támogatásokkal lehetne érdemben tenni.